Joaquín Torra, president, títere de Pelomocho |
https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Quim_Torra pàgina protegida per evitar el vandalisme.
Juaquín Torra Pla, Quim el Torrat, (Blanes, 28 de desembre de 1962) és un advocat, editor, escriptor i polític espanyol i català. Tant espanyol com Lluís Companys.
El 2015 va ser president d'Òmnium Cultural en substitució de Muriel Casals, càrrec que va traspassar a Jordi Cuixart a finals del mateix any. El 2017 va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya per Junts per Catalunya. El 10 de maig de 2018 va ser suggerit com a candidat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya per Carles Puigdemont.
Video de Dolça Catalunya :
- Girona encisa (2005), amb Ramon Creus
- Ganivetades Suïsses (2007)
- Periodisme? Permetin! La vida i els articles d'Eugeni Xammar (2008), biografia de l'il·lustre ametllatà Eugeni Xammar.
- El Bibliobús de la Llibertat (2008), amb Miquel Joseph i Mayol i Jaume Ciurana.
- Viatge involuntari a la Catalunya impossible (2010)
- Honorables. Cartes a la pàtria perduda (2011).
- Un bohemi al cabaret del món. Vida de Manuel Fontdevila, un senyor de Granollers (A Contravent, Barcelona, 2013) ISBN 978-84-15720-11-9
- Els últims 100 metres : el full de ruta per guanyar la República Catalana (2016)
- Muriel Casals i la revolució dels somriures (2016)
Llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1985), Quim Torra ha treballat durant vint anys a l'empresa privada, durant dos dels quals va treballar a Suïssa, a la central de l'asseguradora Winterthur. S'ha dedicat a l'escriptura i ha creat l'editorial A Contra Vent, des d'on ha començat a desenvolupar una intensa activitat de recuperació de la tradició literària i periodística catalana, especialment de l'època de la Segona República Espanyola i l'exili.
A finals de setembre de 2009, va publicar un article on anunciava que s'havia adherit a Reagrupament i, paral·lelament, continuava formant part del col·lectiu El Matí.
El 8 d'octubre de 2009 va obtenir el premi Carles Rahola d'assaig per la seva obra Viatge involuntari a la Catalunya impossible, en el marc dels Premis Literaris de Girona. En aquest assaig rescata l'obra i la trajectòria de diversos periodistes catalans de l'època de la Segona República Espanyola, entre els quals hi ha Just Cabot, Francisco Madrid, Àngel Ferran, Lluís Capdevila i Manuel Fontdevila.
El febrer de 2011 va substituir Agustí Bassols com a president de l'associació independentista Sobirania i Justícia i el mes següent va ser elegit al consell permanent de l'Assemblea Nacional Catalana. El mateix any va presentar amb l'advocat Jordi Cortada una demanda contra la sentència de l'Estatut al Tribunal Europeu dels Drets Humans, qui va rebutjar-la el 2012.
Va ser nomenat gerent de l'empresa municipal barcelonina Foment de Ciutat Vella l'any 2011, i l'any següent, va ser nomenat director del Born Centre Cultural, on va dirigir el procés de museïtzació de les ruïnes del jaciment del Born que es conserven al sòl de l'antic mercat, que corresponen a la Barcelona de 1716. També era vicepresident d'Òmnium Cultural i el 2015 va ser proclamat president de l'entitat interinament en substitució de Muriel Casals fins que, al desembre del mateix any, l'assemblea de socis va escollir una nova junta directiva encapçalada per Jordi Cuixart Navarro . El 7 de març de 2016 fou nomenat director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya.
També col·labora en diversos mitjans, com la revista digital Esguard. El maig del 2015 va ser nomenat director de la Revista de Catalunya.
A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017 fou escollit diputat amb la llista de Junts per Catalunya.
Carles Puigdemont designó a Quim Torra como el hombre de paja que ocupará la Presidencia de la Generalitat mientras el líder de Junts per Catalunya explora una rendija jurídica para intentar ser «restituido» en el cargo. El fugado precipitó su rendición después de que el Tribunal Constitucional suspendiera la reforma de la Ley de Presidencia con la que pretendía ser ungido a distancia. El presidente del Parlament, Roger Torrent, inicia hoy una ronda de consultas para postular oficialmente al presidenciable que, previsiblemente, será investido el próximo miércoles, con lo que se evitará la repetición electoral, Cataluña podrá formar Gobierno cinco meses después del 21-D y quedará abierta la puerta al levantamiento del 155.
Ex presidente de Òmnium Cultural e ideólogo del Centro Cultural del Born -el mausoleo de peregrinación secesionista erigido en Barcelona durante el mandato de Xavier Trias-, Torra forma parte del núcleo duro de Puigdemont que públicamente continúa defendiendo la necesidad de investir al ex president a lo largo de la legislatura. De probada radicalidad ideológica, el diputado, que ocupaba el undécimo lugar en la lista de Junts per Catalunya, garantiza prolongar tanto como sea necesario el pulso con el Estado, aunque ello pase por acabar la legislatura abruptamente en un año y volver a convocar unos comicios autonómicos valiéndose de su potestad como futuro presidente de la Generalitat.
Fue el propio Puigdemont quien ayer, en un mensaje difundido a través de sus redes sociales, advirtió de la «provisionalidad» de la etapa que se abrirá una vez Torra haya sido investido. «No podemos hablar de etapa definitiva con la amenaza permanente del 155», manifestó el ex presidente de la Generalitat, obcecado en desarrollarla república catalana autoproclamada el pasado 27 de octubre con el único fin de mantenerse al mando.
El prófugo prometió «desplegar el mandato del 1-O» a través del Consejo de la República, el organismo que presidirá en Berlín y desde el que, presumiblemente, dictará las directrices que deben regir el mandato a su títere. El jefe de filas de Junts per Catalunya garantizó «máxima fidelidad» al resultado de la consulta ilegal que ha acabado con la mayoría de los miembros de su antiguo Gabinete en prisión, prometió un plan de choque para reinstaurar los cargos y órganos suprimidos por el 155 y anunció que continuará defendiendo su «legitimidad» como president «en todas las instancias internacionales».
La designación de Torra supone una derrota sin matices tanto para para el PDeCAT como para ERC. Los neoconvergentes contemplan cómo Puigdemont -que todavía milita en su formación- ha preferido promocionar a un independiente que a un cargo orgánico de la nueva Convergència. El ninguneo ha sido tal que su coordinadora general, Marta Pascal, y su presidenta, Neus Munté, se reunirán hoy con Puigdemont en Berlín, ya con el nombre del candidato hecho público. Los republicanos, por su parte, se toparán con un presidente de la Generalitat abonado a la unilateralidad que desde las filas republicanas se pretende abandonar para evitar aumentar la nómina de dirigentes independentistas encausados. Además, ERC deberá asumir el peso de la gestión ordinaria del Govern, pues la Vicepresidencia y la Consejería de Economía recaerá en Pere Aragonès, mano derecha de Oriol Junqueras en la pasada legislatura y nuevo encargado de mantener a flote la Administración, dado que la experiencia de Torra en la gestión pública es nula.
La elección de Torra está garantizada toda vez que el Tribunal Constitucional decidió autorizar el voto delegado de Puigdemont y Toni Comín, lo que otorga a los independentistas mayoría pese a la abstención de los diputados de la CUP. Junts per Catalunya y ERC sumarán 66 votos frente a los 65 de las fuerzas constitucionalistas, mayoría simple que permitirá ungir a Torra en segunda vuelta, pues para hacerlo en primera hubiera sido necesario alcanzar la mayoría absoluta.
A la espera de escuchar el discurso de investidura del sucesor de Puigdemont, el Gobierno recordó ayer a Torra su «obligación de respetar la ley». «El Ejecutivo siempre ha mantenido que Cataluña necesita un Gobierno legal y efectivo, que se ocupe de los intereses de los ciudadanos y gobierne para todos ellos, no para una mitad», trasladaron fuentes de La Moncloa.
En la misma tesitura reaccionó Ciudadanos y los socialistas. La jefa de filas de la formación naranja en el Parlament, Inés Arrimadas, censuró que el próximo presidente de la Generalitat haya sido designado por el mero hecho de «ser fiel a Puigdemont y al procés» y también reclamó respeto a le legalidad y voluntad de gobernar para todos los catalanes. Casi en idéntico argumentario, PSOE y PSC, recordaron a Torra en un comunicado conjunto «su deber de cumplir con la legalidad estatutaria y constitucional».
incitación al odio |
No es difícil pronosticar que las consideraciones del bautizado como «bloque del 155» no merecerán la atención del nuevo presidente de la Generalitat, quien tampoco deberá preocuparse por una posible revuelta entre la masa soberanista por su nombramiento. La ANC, en milimétrica coordinación con Puigdemont, consideró un «error» investir a otro president, pero inmediatamente se postró ante el brazo ejecutor nombrado por su guía. «A pesar de eso, estaremos al lado del candidato Quim Torra siempre que implemente el mandato del 1 de octubre», completó. El desafío continúa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Muchas gracias por comentar. Moltes gràcies per comentar.
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.